Barion Pixel

A káros tizes

Az egészséges testtömeghez vezető út

Azt, hogy kevesebb lisztet és cukrot kellene ennünk, szinte már mindenki tudja. Vannak ezeket túl olyan élelmiszerek, melyek hatása a szervezetbe kerülve rendkívül kedvezőtlen. Összeállítottam neked egy listát, hogy lásd, mi az, amit a mindennapokban nem ajánlott fogyasztani, ha egészséges és mosolygós életet szeretnél élni.

1. Forró napraforgóolajban sült ételek

Hiába eszel tengeri halat, ami a fehérjetartalmát tekintve nagyszerű választás lenne a szervezeted számára, ha panírozva és forró olajban kirántva fogyasztod el, többet ártasz, mint használsz. Gyulladáskeltő hatású, növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a rák és a demencia kialakulásának kockázatát.

2. Műzliszeletek

A marketing ellenére, amely szerint egészségesek a műzliszeletek, pontosan az ellenkezője igaz rájuk. Hozzáadott cukrot, kukoricaszirupot, szorbitolt, szójaolajat és még számos, egészségre káros összetevőt tartalmaznak. Próbálj inkább sótlan és pörköletlen mandulát, diót vagy mogyorót nassolni bogyós gyümölcsökkel, vagy akár almával. Jobban jársz!

3. Margarin

A margarin krémes íze legtöbbször növényi olajoknak köszönhető. Ez legtöbbször pálmaolaj hozzáadását jelenti, amelynek fogyasztása gyulladásokhoz vezet. Használjunk inkább olívaolajat vagy kókuszzsírt!

4.Gyümölcslevek

A gyümölcsből eltávolított rostok fruktózsziruppal vagy kukoricasziruppal édesítve óriási népszerűségnek örvendenek, ettől függetlenül semmi közük az egészséghez. A gyümölcsök frissen, egészben fogyasztva támogatják a szervezet és a bélflóra normál működését, ezzel szemben a gyümölcslevek ellentétes hatást váltanak ki.

5. Diétás üdítők

Karamel színezéket, BPA-t (bisphenol-a) és aszpartámot tartalmaznak. Csaknem minden diétás üdítőben fellelhetők ezek a komponensek, melyek gyakori fogyasztása nemhogy fogyást, de elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget eredményez.

6. Virsli, felvágottak, szalámik

Nitrátot és nitritet tartalmaznak, azon kívül, hogy legtöbbjüket magas hőmérsékleten készítjük el. A feldolgozott hústermékek káros telített zsírsavakat és glikációs termékeket tartalmaznak (AGEs), melyek gyulladáskeltő hatásukról ismertek.

7. Reggelizőpelyhek

Az egészségesnek kikiáltott reggelizőpelyhek finomított szénhidrátokat, hozzáadott cukrot és számos mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Egy biztos. Az egészséghez semmi közük ezeknek az anyagoknak. A legkárosabb kombináció pedig a narancslébe öntött reggelizőpehely, amitől ajánlott gyermekeinket távol tartani.

8.Gyorsételek

Kimondani is nehéz azt a szót, hogy FTALÁT. Ez az anyag hasonló a BPA-hoz (bisphenol-a), mindkettő hormonkárosító hatású az emberre nézve. Gyulladáskeltő anyagok ezek, melyek gyakori expozíció esetén metabolikus szindrómát, elhízást, rákot és szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnak. Jobb minimálisra csökkenteni, vagy abszolút elkerülni a fogyasztásukat.

9. Energiaitalok

Cukor és édesítőszerbomba, a fogaink egészségét tekintve 11%-kal rosszabb hatású, mint egy sima cukros üdítő. Igazi májgyilkos.

10. Péksütemények

Finomított lisztet tartalmaznak, alacsony rost és magas cukortartalommal, amellett a sótartalmuk sem elhanyagolható. Kifejezetten rossz hatású az alakodra és az egészségedre egyaránt.

 

Kapcsolat

Közösségi média

Minden jog fenntartva RakocziGabimsc