Barion Pixel

Blog

Állati vs növényi fehérje

A vegyes táplálkozás híve vagyok, ennek ellenére sok páciensem fordul hozzám azzal a kéréssel, segítsek neki abban, hogy sportolóként növényi alapú étrenddel megfelelő mennyiségű tápanyaghoz -legfőképpen fehérjéhez- jusson a szervezete. Számos érv szól az állati, és legalább ugyanennyi a növényi alapú táplálkozás mellett. A személyes véleményem az, hogy mindenki találja meg a számára megfelelőt, és fogadjuk el egymást azzal együtt, hogy különböző döntéseket hozunk.

A növényi alapú táplálkozás esetén sokszor hangzik el az az állítás, hogy nem tartalmaz elég fehérjét, illetve, hogy nem teljes értékű fehérje a növényi fehérje. Ennek ellenére egyre több sportoló választja ezt a fajta étrendet és remekel a sportágában. A húsfogyasztás mellett egyértelmű érvként sorolható fel a hem vas jelenléte, amely komplexként szívódik fel a belekből. A hússal ellentétben, a növényekben nem hem vas található, amely felszívódása a bélből elégtelen, ionos vas marad a belekben, amiből sok esetben adódik a hasi diszkomfort érzés és a székrekedés.

Manapság már hem vas tartalmú étrendkiegészítőt is lehet kapni, hogy a növényi alapú étrendet követők is megfelelő minőségű vashoz jussanak.

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Facebook
LinkedIn

Kapcsolat

Közösségi média

Minden jog fenntartva RakocziGabimsc